Vi fortsætter med serien af nyuddannede gæstebloggere, som fortæller om #MitFørsteJob og vejen dertil. Målet er dels at give dig et indblik i, hvordan det er som nyuddannet at starte i et ’voksenjob’ og dels at give dig et par konkrete eksempler på, hvad der kan være med til at sikre dig det første job.

Den næste i rækken er Jesper Nørgaard, der har taget en utraditionel vej til det første job som Junior Strategist hos reklamebureauet Nomads i Amsterdam.

Navn: Jesper Nørgaard
Alder: 25
Twitter:  twitter.com/JesperNorgaard
LinkedIn: https://linkedin.com/in/jespernorgaard90

Kan du fortælle lidt om din uddannelse?
Jeg har en BA i kommunikation fra Aalborg Universitet København og en MSc i persuasive communication fra University of Amsterdam. 

Hvad laver du nu?
Jeg bor og arbejder i Amsterdam, hvor jeg er junior strategist ved et internationalt reklamebureau, der hedder Nomads.

Hvordan fik du jobbet?
Min kæreste flyttede til Amsterdam, da jeg var på sidste år af bacheloren i København. Planen var, at jeg skulle flytte med hurtigst muligt. Da hun flyttede, begyndte jeg at flyve til Amsterdam hver måned, hvilket gav mig muligheden for at starte et netværk fra scratch. Så det gjorde jeg.

Jeg begyndte at tage direkte kontakt til forskellige Heads of Strategy, CEOs og Managing Directors igennem LinkedIn og e-mail. Da jeg stadig gik i skole, ledte jeg ikke efter et job – jeg ledte efter information om branchen og muligheder for at møde interessante mennesker. Det gav pote. Jeg begyndte at blive inviteret ind på de fleste af byens bureauer. Da jeg selv flyttede til byen et lille år senere, havde jeg allerede et godt netværk, der senere ville hjælpe mig med at få et internship, da jeg tog min master.

I foråret 2015 var jeg ved at færdiggøre min master’s thesis. Jeg var meget opsat på at skrive den hurtigt, så jeg kunne komme ud i arbejde. Derfor begyndte jeg igen at mødes med folk og sende personlige e-mails ud til mit netværk og sige, at jeg snart var klar til at kaste mig ud i nye eventyr. Jeg skrev ikke en eneste jobansøgning.

Efter et par møder med Nomads tilbød de mig et tre-måneders traineeship, der kunne lede til en junior-stilling bagefter. De nævnte dog, at jeg ville være i direkte konkurrence med en anden trainee. Jeg skrev under på kontrakten og gik i krig. To måneder senere hev min chef mig til side og tilbød mig junior-stillingen.

Hvad fik dig til at sige ja til jobbet?
Som sagt var jeg meget opsat på, at jeg ville være strateg på et reklamebureau. Det var præcis, hvad Nomads tilbød mig. Derudover ligger Nomads’ filosofi meget tæt på min egen, når det kommer til, hvordan brands skal og burde opføre sig.

Hvilke kompetencer eller erfaringer afgjorde, at Nomads valgt dig til stillingen?
Det første skridt var at få mit traineeship. Næsten et år tidligere drak jeg kaffe med den daværende Head of Strategy ved Nomads. Senere mødtes jeg også med en af de andre strateger til en uformel snak. Begge samtaler var egentligt ikke rettede mod at få et job, men de gav mig en fordel senere. Jeg holdt kontakten og opdaterede dem på, hvad jeg lavede. Da jeg begyndte at lede efter et job, begyndte de også at lede efter en trainee. Da der var flere personer på bureauet, der kendte mig, valgte de at invitere mig ind. Det skal naturligvis nævnes, at mine kaffemøder har været essentielle. Kaffemøderne tillod mig at vise dem, at jeg er passioneret og målrettet, samt at de fik en ide om, hvem jeg er.

Næste skridt var at gå fra trainee til junior. Det er altid et meget svært skridt i en branche, som har et meget stort turnover af interns. Men det lykkedes trods alt. Jeg ved, at de satte meget stor pris på, at jeg arbejdede hårdt, og at jeg ikke var kræsen. Derudover var jeg sulten efter at lære – og jeg stillede mange spørgsmål. Intelligens er vigtigt, men social intelligens er mindst lige så vigtigt – og det virker til, at det var en af mine store forcer.

Jeg har aldrig vist dem et eksamensbevis. Det virkede til, at de var langt mere interesserede i min personlighed, passion, målrettethed og erfaring fra marketing og startups.

Hvordan ser en normal dag ud?
En af grundene til, at jeg var meget opsat på at gå ind i reklamebranchen, er, at man ikke har en normal dag – næsten alle dage er forskellige. En dag kan jeg være på gaden og lave street-interviews for et af verdens største sportsmærker. Den næste dag kan jeg sidde og undersøge, hvordan det er at være mor i Asien. En tredje dag kan jeg brainstorme kreative koncepter med et kreativt team.

Hvilke ansvarsområder har du?
Det er svært at beskrive, hvad man egentligt laver, når man er strateg på et bureau. Normalt plejer jeg at sige, at jeg er ’the voice of the consumer’. Det er mit ansvar at sørge for, at vores output er baseret på virkeligheden, kunden og målgruppens behov. Kort sagt, en strateg sætter den strategiske kurs for en kampagne eller forretning.

Derudover er det også mit ansvar at sørge for, at vores kreative teams går i den rigtige retning, når de arbejder på ideer og koncepter for vores kunder. Processen starter typisk med, at vi strateger briefer dem på en opgave, hvorefter vi tjekker ind i ny og næ for at svare på spørgsmål og eventuelt rette kurs.

Hvad overraskede dig ved fuldtidsjobbet?
Jeg har altid arbejdet meget hårdt – fuldtidsstudier og mange timers arbejde ved siden af. Derfor var det – og stadig er – svært for mig at acceptere, at der er dage, hvor man ikke har meget at lave. Nogle gange bliver man nødt til at sætte tempoet ned og arbejde proaktivt. Derudover bliver jeg ofte overrasket over, hvor meget politik, der er i en virksomhed. Jeg har tidligere arbejdet i en start-up, hvor alle beslutninger blev taget meget hurtigt. Når man arbejder i en etableret virksomhed med flere stakeholders, tager alt lidt længere tid.

Hvad motiverer dig i dit arbejde?
Jeg bliver motiveret af tanken om, at mit arbejde typisk ender ud i et produkt af en art; en kampagne, en strategi, måske endda et fysisk produkt. Det er fedt at være en del af den proces. Derudover bliver jeg ekstremt motiveret af at have en arbejdsgiver, der investerer tid og ressourcer i min udvikling og som er klar til lade mig gå planken ud, mens de stadig har en sikkerhedsline i mig. Det er på kanten af planken, jeg udvikler mig mest. Det er første, når man kigger tilbage, man ser, hvor langt man er nået. Det er dér, jeg finder min motivation til at blive ved med at presse på og arbejde hårdt.

Hvad er en god arbejdsplads for dig?
Gode kollegaer betyder meget mere, end du aner. Du kommer til at bruge mere tid med dem, end du bruger med din partner og familie. Sørg for, at du finder et sted, hvor du kan lide at være.  

En sidste kommentar?
I mange tilfælde er dit netværk mere værd end din uddannelse. Jeg ved, at det er kontroversielt at sige, men det er vigtigt at indse. Så hvis du ikke allerede er begyndt at snakke med folk, der arbejder i din drømmeindustri, så burde du komme i gang. Inviter dem på kaffe. Gå til industrievents. Bare sørg for, at du er den første de tænker på, når de mangler folk.

#MitFørsteJob

 

Har du lyst til at læse mere? Så kan du dykke ned i Anita Lykke Klausens indlæg her, læse om nyopstartede Lars Østergaard ved Kræftens Bekæmpelse eller om social media-specialisten Lars Aaes’ første job ved TV 2